3 freelancers over de voor- en nadelen

Josefien Goethals volgde een opleiding bij Syntra. Werkt freelance en heeft daarnaast een eigen bloemenatelier waar mensen terecht kunnen voor bestellingen.

Waarom kies je voor freelance werk?

Voornamelijk omdat me dat persoonlijke vrijheid geeft. Het geeft me ruimte om te vernieuwen. Het is leuk om samen te werken met andere mensen. Dankzij mijn sociale achtergrond – ik volgde een opleiding orthopedagogie – voel ik mensen goed aan en weet ik snel wat ze van me verwachten. Mensen willen vandaag een stuk vrijheid in hun werk en zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze werken.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Je hebt geen vast cliënteel maar het geeft je ruimte en veel opties. Het brengt ook wel een stuk onzekerheid met zich mee. Als je een ruimte huurt of afbetaalt, komen er andere kosten bij.

Zou je het freelancerschap aanraden?

Zeker. Je ziet ook een evolutie op dat vlak. Er zijn heel wat freelance-floristen bijgekomen. Het freelancewerk is aan een opmars bezig. Het kan voor beide partijen een win-win situatie zijn. Een vaste werknemer is duur. Een freelancer heeft een zelfstandig statuut.

Welke opdrachten doe je?

Op dit moment werk ik voornamelijk voor andere floristen tijdens de florale hoogdagen, als mensen overspoeld worden door bestellingen. Ik werk ook mee aan grote events of installaties. Soms spring ik in als iemand ziek is. Door aanwezig te zijn op bepaalde events bouw je een netwerk op. Er zijn natuurlijk floristen waar iedereen wel graag voor zou werken.

Vergelijkbare berichten